Het Ventiel is de beste pil tegen jongdementie

Hallo, allemaal! Vandaag, neem ik jullie mee naar het Ventielbos. Wat het precies is, vertel ik in deze nieuwe blogpost. Het ventielbos was voor mij een enorme, aangrijpende ervaring en ik ben erg blij dat ik hierover veel heb mogen bijleren. Daar gaan we …

Op donderdag 16 januari waren we met enkele zesdejaars uit de richting verzorging van RHIZO Zorgkrachtschool naar het Ventielbos te Kruisem geweest. Het ventiel is namelijk een vzw. Het is een vrijwilligersorganisatie waarbij iedereen zich met hart en ziel inzet voor de mensen met jongdementie. Alles is er gratis. De ogen van de deelnemers schitteren als de sterren, als ze zien hoe de buddy’s er een hart onder de riem steken voor hen. Dat is toch wel één van de mooiste momenten en er volgen er natuurlijk nog meer en meer… Het Ventiel brengt het leven van mensen met jongdementie weer tot leven. Ze zien weer een doel voor ogen en zullen weer genieten van de kleine dingen in het leven.

Een buddy zijn is heel eenvoudig: Je moet gewoon een goed hart hebben voor mensen, tijd maken voor ze om samen eens een leuke activiteit te doen zoals bv. wandelen, paardrijden, kunstatelier, muzieknamiddag, samen bewegen … Velen denken dat dat niet meer mogelijk is, maar dankzij Het Ventiel gaat dat wel met behulp van de buddy’s gaat alles, niets is onmogelijk. Die hulp aanbieden is makkelijker dan je denkt, je krijgt er zéér veel liefde voor terug.

De activiteiten vind je allemaal terug in de agenda van de website. De deelnemers ervaren deze activiteiten zéér goed! Ze komen in contact met andere mensen. Het feit dat ze samen ervoor gaan is top! Iedereen zorgt voor iedereen. Dit is juist het mooie eraan. De deelnemers zien het alsof de deur open staat naar een ander leven maar wel eentje waarbij je jezelf kan zien. Je krijgt zoveel bewondering. De mensen ontvangen je met open armen.<3

De partners van de deelnemers vind het adembenemend hoe zijn/haar partner zo snel is opgeklaard tot de mens dat hij/zij vroeger was. Er is weer hoop … Er is weer leven … Aan de hand van steun van zijn/haar man of vrouw, vrienden, familie, buddy’s, kennissen zijn de deelnemers nooit alleen. Samen vormen ze 1 team die enorm veel plezier maken. Genieten is misschien een klein woord met 8 letters maar het is een woord die vertelt waarvoor het leven staat en dat is genieten van de kleine dingen in het leven zoals een gesprek voeren, warme chocomelk drinken, samen lachen, samen plezier maken, … Zo zijn er hiervan nog een heleboel andere voorbeelden. Het Ventiel betekent alles voor hen! Ze kwamen daar aan en zien elkaar wekelijks en hebben er een ongelooflijke vriendschapsband aan overgehouden.

Ik zie mezelf daar zeker als buddy. Ik ben iemand die mijn hart kan delen met iemand anders. Ik wil er iemand mee blij maken.

Het Ventielbos heeft een zekere symboliek namelijk het logo van Ventiel vind je terug in het bos. Nu staan er overal vlaggetjes, maar wanneer het er wat warmer is dan zullen er bloemetjes & bomen staan. In het bos vind je informatie over de aandoening maar ook een heleboel getuigenissen. Deze mensen hebben dan ook 11 prachtige beelden gemaakt, die vind je in het hart van het bos. #Eenhartvoorjongdementie

Dit bos heeft voor iedereen een speciale betekenis, wat wel heel erg fijn is. Ik geef toe, ik kwam aan en ik zag een mooie plaats maar wist echt niet wat jongdementie zoal met je doet. Ik had al veel geleerd in de theorie op school, maar door te luisteren naar een getuigenis heb ik meer te weten gekomen. Het zijn ook maar mensen! Je mag nooit iemand anders bekijken, want ze hebben ook emoties, gevoelens, hun interesses, … Toen hij begon te vertellen, kreeg ik tranen in mijn ogen. Het is vreselijk om zo’n diagnose te horen moeten krijgen, maar ik vind het erg sterk dat hij er na lange tijd heeft bij neergelegd en positief blijft! Positiviteit uitstralen is de eerste stap naar het vechten ervoor! Je kan er jammer genoeg niets aan veranderen, maar wat wel gaat is leuke dingen doen. Wanneer je een doel voor ogen ziet dan ga je niet opgeven! Je gaat vechten voor de dingen die je wil bereiken!

Het ventiel is een zéér mooi initiatief. Ik zie mezelf dat juist doen! Vele mensen vertelden dat mijn hart op de juiste plaats zit en dat gevoel heb ik ook na een tijdje, want ik geloofde hen eerst niet. Daarom zou ik mijn hart met iemand willen delen daar als buddy willen helpen en leuke activiteiten organiseren is zeker iets voor mij! #eenhartvoorjongdementie <3

Vergeet dementie, onthoud mens! #eenhartvoorjongdementie

Website: https://www.hetventiel.be/

Facebook: https://www.facebook.com/buddywerkingjongdementie

Instagram: https://www.instagram.com/hetventiel/

Je houd misschien ook van..